Säsongens första norrsken

norrsken över Ope

Jag har sett fina norrskensbilder i mina flöden under hösten men själv inte varit ut. Det har helt enkelt inte varit tillräckligt stjärnklart över Östersund och Storhogna. Men jag har sett ut platser att fota när jag varit ute och cyklat hemmavid. Vi har nämligen flyttat ut en bit från stan och det öppnar andra möjligheter till nattfoto när det verkligen är mörkt om kvällarna.

Häromkvällen var vi på en föreläsning med Göran Strand, Astrofotografen och att få lyssna på honom i en timme gav massor av inspiration. Så pass att jag bestämde mig för att nagga lite i kanten på mitt sömnkonto och ge kvällens utlovade norrsken en chans.

Jag sa till sambon att det kändes lyxigt att åka ut och fota i ett par plusgrader jämfört med alla kalla nätter jag stod i snön ute på fjället. Med extra batterier förvarade i innerfickan i jackan och objektiv som inte riktigt gillade kylan. Nu lite varmare höstkläder och inga batterier som tappade effekt i kylan.

Strax efter 22 riggade jag upp stativet i mörkret ute på en åker i Ope. Framför mig hade jag den ladan jag sett ut och strax därefter sprakande det till på himlen. Ett rejält norrsken spred sig och bakom oss drog moln in och i horisonten syntes ljusen från stan.

Efter 45 minuter avtog norrskenet och vi packade i hop och åkte den korta biten hem. Lika förväntansfull som i vintras laddade jag in bilderna från minneskortet och spara ett par av kvällens bilder.

För nästan ett år sedan på dagen tog jag de första norrskensbilderna här hemma i Östersund och det blev många turer ut i vintras. Och nu står ännu en säsong framför mig och jag längtar lite extra efter vintern. Jag tycker det är lättare och blir bättre med snö i motiven även om norrskensbilder med höstfärgade löv är läckert!

Är du intresserad av att få lite tips kring norrskens- och nattfoto har jag skrivit ett inlägg om det tidigare. Det finns här!

Bakåt Höst runt knuten
Framåt En fin fågelfotohöst

Leave a comment

Du verkar vilja spara bilden. Hör av dig så får du köpa den!