Norrskenet och båten

Den här hösten har jag inte fotat norrsken. Jag har inte haft inspirationen eller orken att vara ute sent på kvällarna. Jag har också känt mig mättad på facebookgruppers uppdateringar om norrsken ett aldrig sinade flöde av bilder. Det har blivit för mycket av det goda för min del. Jag vill inte bara fota norrskenet för norrskenets skull utan i stället lägga ned lite tid på komponering av bilden och njuta av norrskenet i sig. Det blir lätt att missa själva upplevelsen i jakten på bilden.

Men för ett tag sedan kom lusten och inspirationen tillbaka när vi var på väg hem från vår stuga i Storhogna. Det var en krispig och stjärnklar kväll och norrskenet syntes som en grön strimma i horisonten. Jag hade kamerautrustningen i bilen och min sambo sitt stativ.

Vi har båda passerat en damm strax innan Åsarna när vi varit ute och cyklat. En damm som ligger vackert till och mot norr. Det skulle kunna vara en bra plats att fota på. Vi svängde in och sa till varandra att det för en gångs skull inte skulle spela någon roll om vi kom hem lite senare. Vi var ändå sena.

Vi hade inga pannlampor med oss och och gick försiktigt i svagt ljus från mobilen. När vi nådde stranden bredde sig dammen ut. Frusen en bit ut och alldeles stilla där den var öppen. Alla stjärnor speglade sig i isen och på ytan och i horisonten syntes ett svagt grönt norrsken. Vid strandkanten låg en båt med ena åran i dammen. Det var oerhört vackert.

Ivrigt tog jag några bilder och kände att det fanns bra matrial på minneskortet. Jag skulle behöva få lätta upp lite skuggor kring båten och ändra vitbalansen som inte stått i det läget jag brukar ha den i. Om jag varit lite mer skarptänkt och mindre ivrig hade jag fotat med ännu längre slutartid än de 30 sekunder jag gjorde. Använt kamerans bulbläge för att få fram lite mer ljus. Det läget där man låter slutaren stå öppen så länge man vill.

Men kort slutartid eller inte kunde jag plocka fram lite detaljer och känna mig väldigt nöjd med den bild jag tagit. Även om norrskenet inte var av det starkaste laget var det ett fint sken över himlen och sjön. En norrsken som gav en känsla av stillhet och en bild jag blev mycket nöjd med.

Bakåt Hösten är här!
Framåt Lavskrikan - om att en bild är värd att vänta på

Leave a comment

Du verkar vilja spara bilden. Hör av dig så får du köpa den!