Möten jag kommer bära med mig

Jag har skrivit om det förut. Om hur fotograferandet har öppnat mina ögon för djurlivet och då främst väckt ett fågelintresse hos mig. Det ger inte bara en bild utan också många fina möten och en liten inblick i deras liv. I bland får jag ingen bra bild med mig och i bland kommer den där känslan av att ha något riktigt fint på minneskortet.

Och en sådant tillfälle kom nyligen. Vi hade åkt ut till ett mindre fall strax utanför Östersund för att laga middag på gasköket. Jag ville även filma vattenfallet och regnet i skogen. För att lära mig min kameras filmfunktion. Det var en regnig och mulen kväll. Ljuset var inte så bra och vi såg inte särskilt mycket djur. Men vi åt middag och jag filmade lite. På vägen till bilen såg vi några trastar och sa till varandra att det var en fin kväll.

Vi åkte hemöver och av en händelse får vi syn på en uggla. En större som min sambo konstaterade var en Lappuggla med sork i näbben. Jag var snabbt uppe med kameran men linsen var immig efter att ha legat i bilen. Jag sa att jag nog missat mitt livs fotoögonblick. Men ugglehonan stannade så småningom upp vid en tall längre bort efter vägen för att mata sin unge. Jag fick ta min sambos kamera och kunde fota dem båda genom bilens neddragna ruta. Jag missade precis överlämningen av sorken men fick en bild när de båda tittade på mig.

Honan flyttade på sig och ungen satt kvar. Vi stod på avstånd med teleobjektivet och tittade på dem länge medan de tittade på oss. Inte rädda alls utan bara lugnt iakttagande. Jag fyllde minneskortet med bilder med skakiga händer och gåshud. Vilken häftig upplevelse att få dem på så nära håll tänkte jag flera gånger och var uppspelt när vi åkte hem. Över mötet och över de bilder som låg på mitt minneskort. Det var egentligen lite för dunkelt och jag fick köra på hög ISO för att inte få allt för lång slutartid.

Lappugglehonan och ungen när de upptäckt mig.

Jag glömde helt bort de filmer jag tagit och förde i stället över bilderna på ugglorna. Såg att det blev riktigt bra och att det kanske var ett sånt där möte och möjlighet till att fota Lappugglor som bara kommer några gånger i livet. Åtminstone så spontant som det blev.

Ungen runt 4 veckor gammal och med mycket butter uppsyn.

Men det är inte bara fåglar som ger fina möten utan också de ekorrar som besöker oss i stugan dagligen sedan ett år tillbaka. Vi har nämligen satt upp en matare som vi fyller med jordnötter. Innan den sattes upp åt ekorrarna upp småfåglarnas frön och gnagade sönder själva fröautomaten. Det tog några dagar innan de förstod att de skulle lyfta locket med huvudet för att komma åt nötterna. Efter det har fåglarnas mat fått vara i fred och vi har kunnat följa dem från vår stugbro.

Det har varit intressant att se hur olika de två ekorrar som varit där under vintern varit. Sett vilka vanedjur de är och hur olika beteende de har. Den ena som snabbt öppnat luckan och tagit en nöt och suttit med ryggen mot mataren och ätit. Den andra som lyft locket två-tre gånger med tänderna för att sedan ta nötter och sedans att sig på taket för att äta. Hur de kommit när det ljusnat på vintern ungefär vid samma tid. De dagar det varit busväder troligen legat kvar i boet.

Nu sist dök en ny tredje ekorre upp som inte inte förstått hur mataren fungerat men lyckats komma åt fröna. En lite mindre hane som irriterat och nervöst smackat och stampat så fort den sett oss samtidigt som den ätit fröna. Men det dröjde inte så länge innan även den knäckte koden att ta sig in i mataren.

Det ska bli intressant att följa den nya ekorren. Se hur den skiljer sig från de andra och se om även den fortsätter att komma till vintern. Dessutom få många tillfällen att fota den. För är det något som är roligt att fota är det ekorrar!

Näst på önskelistan att få fota är ljungpipare. Det finns många av dom på fjällen vid stugan men jag har aldrig kameran med när de väl visar sig. Och när jag har kameran med ser jag dom inte. Typiskt det där.

Bakåt De där tidiga mornarna
Framåt I gryningen

Leave a comment

Du verkar vilja spara bilden. Hör av dig så får du köpa den!